Vinstdrivande svenska företagen

När vi talar om Sveriges största företag är det nog många som direkt tänker på varumärken som IKEA, Volvo och JAS. Det är inte helt fel, men utifrån riktlinjen att de ska vara de största vinstdrivande företagen i Sverige så stämmer inte detta riktigt. Den typen av företag med mycket vinst är oftast börsnoterade och återfinns i toppen bland svenska aktier. I stycket nedan skall vi titta närmre på det. Men givetvis har Sverige många stora framgångsrika företag som är på frammarsch även internationellt och förtjänar en plats bland de största. Chansen är nämligen stor att de en dag även hamnar längst upp på aktielistorna.

  • H&M
  • Investor
  • Kinnevik
  • Boliden
  • Nordea

Dessa toppar listan i Sverige

Föga förvånande är det stora företag som äger många bolag som ligger längst upp i toppen. Investor och Kinnevik är två av dem, Investor AB ägs av Wallenbergfamiljen och deras kärnverksamheter innefattar bland annat Ericsson, Huskvarna, Saab och Astra Zeneca. De äger även verksamheter globalt och ses som ett av de tryggaste bolagen att äga aktier i tack vare dess spridning. Kinnevik är liksom Investor ett investmentbolag som med hjälp av kompetens och ekonomiska medel utvecklar andra verksamheter. Exempelvis Zalando, Tele 2 och ComHem. Investor och Kinnevik ligger båda i topp bland aktieägare på bland annat Avanza, tillsammans med H&M som är ett välkänt svenskt företag med verksamhet över hela världen.

På samma lista av vinstdrivande företag hittar vi många banker. Här finns SEB, Nordea, Swedbank och Handelsbanken. Andra företag som trängs på listan är olika pensionsbolag så som AMF Pension och Alecta Pensionsförsäkringar. Vattenfall och Scania är andra företag med hög vinst och som är populära på aktiemarknaden. Alla ovannämnda bolag ligger i topp bland Sveriges mest vinstdrivande företag och har många bolag under sig som är internationellt verksamma och erkända. Eftersom investmentbolagen äger olika verksamheter inom spridda branscher blir de extra attraktiva på aktiemarknaden, vilket inte minst visas i Avanzas popularitetslista på Sveriges mest ägda aktier. Håll därför utkik efter dessa om du är intresserad av att investera i vårt lands mest vinstdrivande företag.

Andra framgångsrika företag

Givetvis har vi fler aktörer på marknaden som just nu expanderar internationellt. En av dessa är Klarna, företaget som erbjuder smarta betallösningar mellan e-handelsbutiker och kunder. I Sverige har de varit aktiva sedan 2005 och omsätter idag 530 miljoner US dollar. Klarnas välkända betallösningar används av en stor del av svenska folket varje dag och har, tack vare sin popularitet och tillväxt, numera kändisar som ansiktet utåt för varumärket. Ett annat stort bolag som nyligen gjorde entré på amerikanska börsen är Spotify, den svenska musiktjänsten där du streamar musik, ljudböcker och poddar. Hos Spotify kan du idag hitta de flesta stora artister och deras musik, och företaget har en omsättning på runt 30 miljarder svenska kronor.

I en helt annan bransch är det Volvo Lastvagnar som toppar listan över Sveriges största företag. Med en omsättning på 99,9 miljarder svenska kronor, vinster på 732 miljoner kronor samt 52 000 anställda över hela världen är de definitivt ett av Sveriges största bolag. Lastbilarna utgör en viktig del av transportsektorn och återfinns på de flesta kontinenter runt om i världen. Inom gruvindustrin utmärker sig Boliden vars metallförädling och prospektering placerat dem på samma lista som ovan. De innehade även en plats på Forbes lista över världen största (noterade) företag. Så det finns många framgångsrika svenska företag inom många olika branscher som dessutom är internationellt uppmärksammade och börsnoterade.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan sägas att Sverige har många stora vinstdrivande företag som dessutom har verksamheter i hela världen. De största bolagen hittar du inom investmentsektorn där Investor och Kinnevik är Sveriges största. Förutom detta finns även banker, pensionsföretag och underhållning på listan. Volvo Lastvagnar och Boliden ligger högt upp på listan med anmärkningsvärt bra siffror. Är du intresserad av att veta mer om dessa bolag hittar du information och dagsfärska siffror på deras respektive hemsidor. Som börsnoterade företag hittar du också vad aktierna står i för dagsvärde via din bank eller tradingplattform. Slutligen, lägg ovanstående namn på minnet för det finns sannerligen fler stora svenska bolag därute än IKEA!

Leave a Reply