Köpa bostad i Sverige

Att köpa bostad är en investering och det är oftast en ganska dyr investering. De flesta som köper ett hus eller en bostadsrätt tar lån och där finns det vissa krav som måste uppfyllas. Kreditinstitut kräver en kontantinsats på 15 % och det innebär att du bara kan låna upp till 85 % av bostadens värde. Detta var ett försök att svalka den något överhettade lånemarknaden där särskilt yngre som inte hunnit spara något lånade över sina begränsningar. Det kan givetvis orsaka problem men det finns kreditinstitut som ger lån till kontantinsatsen, som sedan kan bakas in i bottenlånet när det har amorterats av till viss del.

  • Kontantinsats 15 %
  • Bottenlån 85 %
  • Lånelöfte
  • Visningar

Gå på visningar

Om du har bestämt dig för hur mycket du vill spendera är det dags att kontakta banken eller ett annat låneinstitut som erbjuder bostadslån för att få ett lånelöfte. Du kan självklart gå på visningar men om du är intresserad av att lägga ett bud kommer inte mäklaren att ta dig på allvar eller låta dig vara med i budgivningen om du inte kan visa att du har ett lånelöfte. Det innebär även att det inte går att göra ett förhastat och för dyrt köp eftersom du inte kan följa med i budgivningen om den överstiger ditt lånelöfte. Eftersom lånelöftet är beräknat på köparens inkomster och skulder godkänns vanligtvis inte mer även om du frågar om mer.

Tänk också på att det inte bara är kontantinsatsen som tillkommer utan även lagfart och pantbrev. Lagfart är ett dokument som förtydligar att du äger hela eller kanske en del av ditt hus. Det är Lantmäteriet som sköter hanteringen av lagfart. Kostnaden av lagfart är en så kallad registreringsavgift och en skatt som kallas stämpelskatt. Stämpelskatten ligger på 1,5 procent av köpesumman av fastigheten. Avgiften är 825 kronor. För en villa på till exempel 4 miljoner kronor kommer lagfarten alltså kosta 60 825 kronor. Ett pantbrev är en extra säkerhet som banken vill ha, det innebär att om du inte skulle kunna betala tillbaka på lånet så har banken fastigheten som säkerhet.

Att bjuda på huset

Har du väl hittat din bostad och det är dags för budgivning, krävs som sagt att du har ett lånelöfte. Bara för att det finns en fastställd summa behöver du inte utnyttja hela utan bestäm vad ditt högsta bud ska vara. Du delger mäklaren vad du är villig att betala och om det är någon som har bjudit mer återkommer denne med det budet för att ge dig en chans att bjuda mer. Se upp för så kallade “budare” som har i uppdrag att trissa upp priset. Mäklaren kan inte låtsas att det finns en annan intressent men ibland kan det vara lite tveksamma metoder när det gäller bud. Välj därför välkända firmor.

Om ni vinner budgivningen kontaktas säljaren och denne kan avböja om budet inte blev vad denne tänk sig eller så accepteras budet. Då är det dags för att skriva kontrakt, oftast sker det på mäklarens kontor. Här det viktigt att allt står med om det ska ske besiktning, om det finns några överenskommelser, tillträdesdag, etcetera. Se även till att det finns med förbehåll om till exempel en besiktning inte går igenom eller du inte får sålt din andra bostad. Fastighetsbranschen rekommenderar öppen klausul kring besiktningen. När kontraktet skrivs lämnas en handpenning, som normalt brukar ligga kring en 10 procent utav köpeskillingen. ofta så brukar banken ställa upp med ett handpenninglån som skall betalas tillbaka, då med ränta, vid tillträde.

Sammanfattning

Att köpa en egen bostad är mångas dröm, men det tål att tänka på kostnaderna och att det faktiskt är en ganska stor investering. I Sverige kan du få bostadslån med ganska fördelaktig ränta eftersom bostaden är en pant för lånet. Men det går bara låna 85 % och 15 % bör vara kontantinsatsen. Det finns dock låneinstitut som ger lån för både kontantinsats och handpenning. Se alltid till att du har ett lånelöfte från banken om du är intresserad av en bostad, annars tillåter inte ens mäklaren dig att vara med i budgivningen. Var även noga med när kontraktet väl skrivs att alla överenskommelser och förbehåll finns med i kontraktet.

 

Leave a Reply